Quantcast
Channel: Julebakst – TRINES MATBLOGG
Viewing all 86 articles
Browse latest View live

JULEKNUTER

$
0
0
Juleknuter med pepperkakefyll

Juleknuter

Mathias tittet litt skuffet innom Matverkstedet mitt «Mamma, her lukter det pepperkaker, men jeg ser ingen!» Jeg hadde selvsagt ikke tyvstartet på pepperkakebaksten, men hadde lurt pepperkakesmaker istedet for kanelfyll i svingene på gjærbaksten. Krydderblandingen i fyllet er inspirert av oppskriften min på Verdens beste pepperkaker. Resultatet ble deilige juleknuter med smak og duft av jul, og som gikk ned på høykant på første søndag i advent. Prøv dem du også, til ca. 24 juleknuter trenger du:

  • 150 g mykt smør
  • 100 g sukker
  • 3 ts malt kanel
  • 1 1/4 ts malt ingefær
  • 1/2 ts malt nellik
  • 1 egg, sammenpisket
  • perlesukker eller melisglasur

Lag deigen etter oppskriften, og la den heve til dobbel størrelse (etter 1-1 1/2 time). Ta gjerne en titt på denne videoen for å se hvordan jeg gjør det.

Mens deigen hever rører du sammen smør, sukker og krydder.

Ha deigen på melet underlag og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 50×50 cm. Fordel krydderfyllet utover leiven og brett den ene langsiden inn mot midten, og den andre over – slik at du nå har tre lag med deig (ca. 50×16 cm). Kjevle ut leiven til den er ca. 50×25 cm, og del den i remser på tvers, ca. 2 cm brede. Tvinn remsen, hold fast i den ene enden og snurr den 2-3 ganger rundt to fingre, før du dytter enden inn i hullet på undersiden. Alternativt kan du kjevle ut leiven til den er 50×20 cm, dele opp i remser som tvinnes og deretter slå en enkel knute på remsen. Fint blir det uansett!

Juleknuter

Legg knutene på et bakepapirkledd bakebrett og la dem etterheve under et klede til ca. dobbel størrelse. Det tar ca. 45 minutter. Pensle med sammenvispet egg og strø eventuelt over litt perlesukker. Jeg har her benyttet hvitt perlesukker som jeg kjøper i Sverige.

Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i 10-12 minutter, til juleknutene er gylne og gjennomstekte. Avkjøl knutene på bakerist.

Som et alternativ til perlesukker kan du dekorere juleknutene med melisglasur istedet. Rør sammen 150 g melis og 1-2 ss vann, til du får en jevn og litt tykk glasur, og ringle det over de avkjølte juleknutene.

Juleknuter

Nytes umiddelbart – sammen med gløgg, kaffe eller noe annet godt!

Dersom du ikke skal spise alle samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. La dem tine i romtemperatur og varmes deretter ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!

VELBEKOMME!


SJOKOLADEPINNER

$
0
0
IMG_0157-001

Sjokoladepinner

Etter inspirasjon fra oppskriften på Brune pinner har jeg laget disse sjokoladepinnene. Gode ble de også – nydelige til kaffen! Du trenger:

  • 175 g sukker
  • 200 g smør
  • 1 eggeplomme
  • 2 ss lys sirup
  • ca. 375 g hvetemel
  • 3 ss bakekakao
  • 1 ts natron
  • 1 eggehvite
  • perlesukker

Ha sukker og smør i en kjøkkenmaskin (gjerne med k-spade) og kjør det «hvitt». Tilsett eggeplommen og deretter sirup, og rør godt sammen. Rør sammen det tørre og tilsett i deigen. Kjøres på middels hastighet til alt er godt blandet. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Del deigen i 4 emner og rull dem til pølser. Finn frem to bakepapirkledde stekebrett og legg to pølser på hvert brett. Trykk pølsene flate (1/2-1 cm avhengig av hvor myke/harde du vil ha dem). Pensle med eggehvite og strø over litt perlesukker. Jeg har her brukt hvitt perlesukker som jeg kjøper i Sverige.

Sjokoladepinner

Stekes midt i ovnen ved 180 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter, til kakene er ferdig stekt. Følg med mot slutten av steketiden slik at kakene ikke blir brent. La kakene hvile 1-2 minutter og skjær dem deretter umiddelbart opp i skiver på skrå. Jeg fikk ca. 60 småkjeks av denne oppskriften, men det vil selvsagt variere etter hvor brede du lager dem. La kjeksene avkjøles noen minutter på stekebrettet før de forsiktig løftes over på en rist og får avkjøles helt der.

Sjokoladepinner

Sjokoladepinnene oppbevares i tett kakeboks og er holdbare i flere uker.

Velbekomme!

NY VIDEO – JULEBRØD MED ROSINER

$
0
0
Julebrød med rosiner

Hjemmebakt julebrød, eller julekake som det også kalles, er noe vi bare «må» ha hjemme hos oss når desember måned plutselig banker på døren. Ta en titt på denne videoen, for å se hvordan jeg gjør det. Har du først forsøkt denne oppskriften blir det garantert ikke siste gangen! Til 4 julebrød trenger du:

  • 1000-1100 g hvetemel
  • 6 dl melk (ca. 25 grader)
  • 25 g fersk gjær (gjerne rød type)
  • 150 g sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1/2-1 ts salt
  • 1 egg
  • 150 g smør, i terninger
  • 300 g rosiner
  • 1 egg (sammenvispet), til pensling

Legg rosinene i varmt vann som så vidt dekker. La dem ligge å trekke i minst 15 minutter, men gjerne lengre hvis du har tid til det.

Lag deigen som angitt i grunnoppskriften, se beskrivelse av fremgangsmåten HER eller klikk deg inn på denne videoen.

Tilsett rosinene og elt dem inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen, men ikke så lenge at de blir most. La deigen heve i minst 1 time.

Ha deigen på melet underlag og del den opp i fire like store emner og form til store boller. La dem hvile i ca. 15 minutter under et klede, og form deretter julebrødene i ønsket fasong og legg dem på 2 bakepapirkledde bakebrett.

La julebrødene etterheve under klede eller plast til nesten dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time. Pensle brødene med sammenvispet egg og skjær snitt i dem.

Stek julebrødene på nederste/nest nederste rille ved ca. 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, eller til brødene har fått fin farge og er gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden, etter ca. 20 minutter. Dersom du synes julebrødene ser ut til å bli litt for brune på toppen kan du legge et bakepapirark over brødene, eller du kan slå av overvarmen slik at brødene stekes ferdig med kun undervarme. Avkjøl julebrødene på rist.

Julebrød med rosiner

Nytes med godt smør og geitost – eller det du måtte foretrekke!

VELBEKOMME!

Liker du filmene jeg lager? For å bli oppdatert når det kommer nye filmer anbefaler jeg deg å abonnere. Klikk deg inn HER og trykk «abonner» (øverst i høyre hjørne). Det er selvsagt helt gratis. Del gjerne også filmene mine med matglade venner! Hva ønsker du jeg skal lage neste gang?

MARENGS MED MØRK SJOKOLADE OG MANDLER

$
0
0
Marengs med sjokolade og mandler

Vepsebol - marengs med sjokolade og mandler

Jeg er svak for marengs, mørk sjokolade og jeg er svak for mandler – og jeg er ekstra svak for disse herlighetene som også kalles «vepsebol». Dette er et av slagene vi alltid baker til jul, og det er ofte denne kakeboksen som blir tom først. Skjønner ikke det … Kanskje kan det være fordi jeg av og til letter litt på lokket og fisker opp en herlighet sånn i forbifarten, når jeg likevel skal hente noe i matboden ved matverkstedet mit. Og der er jeg jo titt og ofte… Det er enda noen igjen til julekvelden, men en skal ikke se bort ifra at jeg må lage en runde til hvis vi skal ha noen resten av jula. Prøv dem du også da vel – du trenger:

  • 2 eggehviter
  • 1 ts ekte vaniljesukker
  • 125 g sukker
  • 100 g mørk kokesjokolade (gjerne «knapper»), hakket
  • 100 g mandler, hakket

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket marengsen stiv. Bruk en kjøkkenmaskin med visper. Det er viktig at kjøkkenmaskinen er helt ren, for dersom det er fettrester eller smuss i bakebollen eller på vispene kan det hende at du ikke får pisket marengsen stiv.

Pisk eggehvitene uten å tilsette sukker til du får et hvitt og halvstivt skum. Tilsett vaniljesukkeret og halvparten av sukkeret litt etter litt, og fortsett å piske til blandingen blir enda litt stivere. Deretter tilsetter du resten av sukkeret, litt etter litt. Pisk videre til du har en glatt, skinnende, luftig og stiv marengs, etter ca. ytterligere 5 minutter. Vend de grovhakkede mandlene og sjokoladen forsiktig inn i marengsen med en slikkepott.

Finn frem to bakepapirkledde bakebrett. Ha marengsmassen i en sprøytepose (uten «tip») og form små topper av ønsket størrelse, eller form topper ved hjelp av to teskjeer. Pass på at du ikke lager dem for store og pass på at du har omtrent lik størrelse på marengsen. Sett begge brettene i stekeovnen og stek i 15-20 minutter, til marengsen er ferdig. Følg med mot slutten, da steketiden vil variere etter stekeegenskapene til ovnen din, men ikke minst også hvor store marengs du har laget. Marengsen skal være tørr inni (men sjokoladen vil selvfølgelig være flytende). La kakene avkjøle helt på bakebrettet før du forsiktig flytter dem over på en rist. Jeg får ca. 40 marengs av denne oppskriften (antallet vil som sagt være avhengige av hvor store du lager marengstoppene).

Vepsebol - marengs med sjokolade og mandler

Oppbevar marengsen i tett og tørr boks. Marengs er holdbar i flere uker forutsatt at den var helt tørr da du la den i boksen.

Nytes med en god kaffe eller espresso.

Enjoy!

En variant av denne oppskriften er tidligere publisert her.

NØTTECOOKIES MED APPELSIN

$
0
0

Nøttecookies med appelsin

Kjeks er undervurdert, synes jeg! Kjapt og enkelt å lage, og de kan varieres etter smak og behag. Jeg har i disse kjeksene benyttet Bremykt, som kan benyttes i all slags bakst. Bremykt består av kun naturlige ingredienser, nemlig meierismør og rapsolje, ingenting annet. Mens smøret (70%) gir den gode smaken, gjør den sunne rapsoljen (30%) at konsistensen blir mykere og er dermed perfekt å benytte når du skal lage kjeks. Dagens godbiter er smaksatt med hasselnøtter, appelsin og vaniljestang, en kjempegod match etter min smak. Oppskriften gir ca. 20 kjeks, men lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang.

  • 125 g Bremykt
  • 75 g sukker
  • 1/2 vaniljestang, frøene
  • 1 appelsin, revet skall
  • 100 g hasselnøtter, malt
  • 150 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • melisdryss (kan sløyfes)

Nøttecookies med appelsin

Ha smør og sukker i en bolle og rør det godt sammen til du har en jevn og litt kremete blanding. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med K-spade, hvis du har. Tilsett frøene fra vaniljestangen og kjør blandingen litt til. Vask appelsinen i lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet fint med et zesterjern eller lignende (kun det oransje) og ha det i bakebollen. Du kan gjerne benytte sitronskall istedet, hvis du heller foretrekker det.

Mal nøttene fint i en kjøkkenmaskin med kniver (eller lignende), og bland det sammen med hvetemel og bakepulver. Ha blandingen litt etter litt i smørblandingen, og kjør det i kjøkkenmaskinen til alt er godt blandet. Deigen er litt smulete, men skal likevel fint la seg forme til kuler (ca. 3 cm i diameter). Form ca. 20 kuler og fordel dem på 2 bakepapirkledd bakebrett. Press kulene delvis flate slik at de er i underkant av 1 cm høye.

Stekes ved 180 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i 12-14 minutter, til de er gylne under og har tatt litt farge i kantene. Følg med mot slutten av steketiden slik at du unngår at kjeksene blir brent. La dem hvile på bakebrettet i ca. 5 minutter, og løft dem deretter forsiktig over på en rist for avkjøling.

Nøttecookies med appelsin

Gi kjeksene et lite melisdryss og nyt dem sammen med en god kopp kaffe eller te.

Dersom kjeksene oppbevares i tett boks så kan de holde seg i flere uker, sies det. Hjemme hos oss blir de uansett ikke så gamle, for plutselig er kakeboksen tom.

ENJOY!

Dette innlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Fjordland, som står bak blant annet Bremykt

JULEKAKEFAVORITTER 2016

$
0
0

Julekakefavoritter 2016

Kalenderen viser ubønnhørlig 1. desember, noe som også er starten for mine juleforberedelser. Vel, jeg har tyvstartet litt for de fleste julegavene er snart i boks, men julebaksten begynner jeg sjelden med før i desember. Tradisjoner står høyt for meg i julen, og de fleste mattradisjonene mine ligger allerede her på bloggen etter snart 10 år som matblogger. I dette innlegget vil jeg derfor trekke frem noen av mine julekakefavoritter.

JULEBAKST er noe jeg virkelig koser meg med! Jeg baker som regel 4-5 slag, og flere av disse bakes i sosiale sammenhenger. PEPPERKAKER baker jeg for eksempel alltid sammen med barn, barnebarn og svigersønner, noe som er blitt en kjær familiehappening som avsluttes med risgrøt med mandel og spekemat helt til slutt. Vi blir stadig flere rundt bakebordet, og i år regner jeg med at familiens yngste, Max på 1 år, også gjør en innsats. Pepperkakeoppskriften er den samme gamle som jeg bakte sammen med min mamma for snart 100 år siden.

Pepperkaker

Pepperkakehuset er Mathias og min sin greie, og han gleder seg allerede veldig til vi skal sette i gang med årets hus. Planen var egentlig å publisere mal og bilder fra fjorårets pepperkakehus, men det ble det ikke noe av da hundene til min eldste datter spiste opp hele inngangspartiet natt til 1. juledag i fjor, før jeg fikk anledning til å fotografere det i dagslys. Da ble vi lei oss, Mathias og jeg. Kanskje vi får laget huset litt tidligere i år slik at det blir et pepperkakehus her på bloggen likevel?

En annen kjær tradisjon er at jeg baker KRUMKAKER sammen med min venninne Liv, noe vi har gjort i snart 30 år nå.

Krumkaker

Ellers er BISCOTTIBERLINERKRANSERSJOKOLADEHJERTER, SITRONKJEKS, SJOKOLADEPINNER, BRINGEBÆRHJERTER og SJOKOLADEMARENGS også kjære favoritter. SARAH BERNARD er en annen favoritt, som gjerne kan bakes allerede nå og oppbevares i fryseren. I løpet av desember kommer det også et par julekakeoppskrifter til, så du har noen nye godbiter å se frem til også.

Sjokoladehjerter

Mmmm, nå merker jeg at jeg begynner å glede meg skikkelig til de kommende ukene! Lykke til med juleforberedelsene til deg også, og husk at det skal være mest kos, så er dagene travle så er det bedre å velge ut noen få ting fremfor å sette i gang alt for mange prosjekter!

Hva er din julekakefavoritt?

ENJOY!

Følg meg gjerne også på facebook. Her vil jeg ha en «julekalender» hvor jeg trekker frem en julefavoritt fra arkivet hver dag frem til jul. 

BRINGEBÆRKJEKS

$
0
0

Bringebærkjeks

Jeg har sjelden sju slag til jul, men du finner alltid mørdeigskjeks med bringebær på kakefatet mitt. Enkle å lage, gode på smak – og en fryd for øyet. Reneste Kinderegget altså, men uendelig mye bedre! Prøv dem du også! Til ca. 45 doble kjeks trenger du:

  • 175 g sukker
  • 200 g smør, i terninger
  • 2 egg
  • 1 ts (ekte) vaniljesukker
  • ca. 350 g hvetemel
  • 1 1/2 ts bakepulver
  • ca. 150 g (tykt) bringebærsyltetøy

Ha smør og sukker i bakebollen, og kjør det 2-3 minutter i en kjøkkenmaskin (gjerne med K-spade) til du har en jevn blanding. Tilsett eggene og kjør maskinen litt til. Tilsett vaniljesukker, bakepulver og mesteparten av hvetemelet, og kjør det videre til du har en jevn og myk deig. Juster eventuelt med mer hvetemel dersom deigen er klissete. Kle deigen med plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 1 time, men gjerne over natten.

Bringebærkjeks

Del deigen i 2 biter, legg den ene tilbake i kjøleskapet og kjevle den andre ut til en tynn og jevn leiv. Stikk ut runde kaker med et glass eller lignende. Jeg har her benyttet et glass som er ca. 5 1/2 cm i diameter, men du kan selvsagt benytte pepperkakeformer istedet. På halvparten av kakene stikker du også ut et lite hjerte (eller noe annet) midt i. Gjør det samme med deigen du har i kjøleskapet (*se ellers tips nedenfor).

Bringebærkjeks

Legg kakene uten hull på et bakepapirkledd bakebrett. Ha tykt bringebærsyltetøy i en sprøytepose og sprøyt ca. 1/3 ts syltetøy midt på kakene, legg deretter kaken med «hull» oppå og klem forsiktig sammen skjøtene. Om ikke hele hjertet er fylt med syltetøy så gjør ikke det noe, for det vil flyte utover og fylle hele hjertet under stekingen.

Stek bringebærkjeksene midt i ovnen ved 190 grader (over- og undervarme) til de er gylne i kantene. Det tar ca. 8 minutter i min stekeovn, men følg med mot slutten av steketiden for ovner kan steke ulikt. Avkjøl bringebærkjeksene på rist.

Bringebærkjeks

Oppbevar de avkjølte bringebærkjeksene i tett kakeboks. De vil bli litt mykere etter hvert, og bør derfor nytes innen 1-2 uker.

TIPS

  • Du kan selvsagt benytte annet syltetøy enn bringebær, for eksempel blåbær, jordbær eller appelsinmarmelade. Det er viktig at syltetøyet er tykt slik at det ikke flyter utover og gjør kjeksene dine vasne.
  • Deigen kan bli vanskelig å jobbe med når den er varm, så oppbevar deigen kaldt når du ikke jobber med den. *Jeg pleier å legge «restdeigen» etter utkjevlingen i kjøleskapet noen minutter, før jeg kjevler den ut igjen, til det er tomt eller deigen er så «mettet» med mel at den ikke bør benyttes mer.
  • Deigen kan fint fryses. Den er holdbar 1-2 måneder i fryseboksen, forutsatt at du har pakket den godt inn i plast.
  • Disse kjeksene smaker godt året rundt. Lag dem for eksempel til barneselskapet og bruk former som jubilanten setter pris på. De vil garantert få ben å gå på!

Bringebærkjeks

LYKKE TIL MED JULEBAKSTEN!

BISCOTTI MED SJOKOLADE OG TRANEBÆR

$
0
0

Biscotti med sjokolade og tranebær

Biscotti er en mandelkjeks med italienske aner, og er en kjær favoritt hjemme hos oss. Biscotti kan varieres etter smak og sesong, og her på bloggen finner du flere ulike oppskrifter (se «tips»). Siden vi er midt i adventstiden har biscottiene fått en liten julevri, med tørkede tranebær og mørk sjokolade. Prøv dem du også! Til ca. 70 biscotti trenger du omtrent:

  • 200 g mandler, ristet og grovt hakket
  • 3 eggeplommer
  • 150 g sukker
  • 3 eggehviter, stivpisket
  • 1 klype salt
  • ca. 75 g mørk kokesjokolade, i små biter
  • ca. 25 g (tørkede) tranebær
  • ca. 350 g hvetemel
  • 1 1/2 ts bakepulver

Rist mandlene forsiktig i en tørr stekepanne. Sett dem til avkjøling og hakk dem deretter grovt.

Skill eggene. Finn frem en vid bolle og rør sammen eggeplommer og sukker med en håndmikser eller lignende, til det er godt blandet. Ha eggehvitene i en annen bolle og visp dem stive sammen med saltet. Vend de stivpiskede eggehvitene forsiktig inn i eggeblandingen, litt av gangen. Tilsett mandler, sjokolade og tranebær og rør sammen. Bland sammen hvetemel og bakepulver, og rør mesteparten forsiktig inn i blandingen. Bruk gjerne en melsikt, slik at du unngår klumper i deigen. Tilsett eventuelt resten av melblandingen, og du skal nå ha en ganske fast deig.

Del deigen i 3 emner som du ruller til tykke pølser på 25-30 cm. Legg dem deretter på et bakepapirkledd bakebrett og form emnene slik at de blir ca. 2 cm høye og ca. 6 cm brede.

Biscotti med sjokolade og tranebær

Stek biscottipølsene midt i ovnen ved 175 grader (over- og undervarme) i 25-35 minutter, til de er gjennomstekte. Pass på mot slutten, slik at biscottiene ikke blir brent. Ta dem umiddelbart på et skjærebrett og skjær ca. 1 cm brede skiver og la dem avkjøles på en bakerist. (Alternativt kan du ettersteke dem noen minutter, men det er som regel ikke nødvendig.) Oppbevar biscottiene i tett boks eller  på glass.

Biscotti dyppes gjerne i litt espresso (eventuelt i kaffekoppen), eller som de også gjør i Italia – nytes til et glass Vin Santo.

Biscotti med sjokolade og tranebær

TIPS:

LYKKE TIL!


HAVREKJEKS MED LAKRIS OG SJOKOLADE

$
0
0

Havrekjeks med lakris og sjokolade

Lag havrekjeks til jul! Disse er utrolig gode på smak, med et hint av lakris og sjokoladedekor. De er litt utfordrende å kjevle ut, men det glemmer du raskt når du setter tennene i disse herlighetene. Finn frem:

HAVREKJEKS

  • 200 g lettkokte havregryn
  • 1 1/2 dl kokende vann
  • 150 g romtemperert smør
  • 100 g sukker
  • ca. 200 g hvetemel
  • 1 1/2 ts lakrispulver
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt

TIL DEKOR

  • 100 g mørk kokesjokolade, smeltet

Havrekjeks med lakris og sjokolade

Hell vannet over havregrynene, og la det stå å trekke noen minutter. Visp smør og sukker hvitt i en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visper). Ha havregrynsblandingen sammen med hvetemel, lakris, bakepulver og salt, oppi smørblandingen, og elt det raskt sammen. Pakk deigen inn i litt plastfolie eller lignende og la den hvile i kjøleskapet i minst 1 time (gjerne over natten).

Del deigen i 3 biter, og kjevle hver del ut mellom to ark med bakepapir. Kjevle ut deigen til den er 3-5 mm høy, stikk ut kjeks med glass eller pepperkakeformer, og sett dem på bakepapirkledd bakebrett (oppskriften gir ca. 40 havrekjeks.) Sett bakebrettet i kjøleskapet i ca. 15 minutter, og stek deretter kjeksene ved 200 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) i 11-13 minutter, til kjeksene er gjennomstekte og gylne i kantene. Følg med mot slutten av steketiden.

Avkjøl kjeksene på rist. Smelt sjokoladen i vannbad eller i mikrobølgeovnen, og ha sjokoladen i en sprøytepose eller lignende. Klipp et lite hull i sprøyteposen og dekorer kjeksene. La sjokoladen stivne helt, og oppbevar kjeksene i tett kakeboks.

Havrekjeks med lakris og sjokolade

TIPS

  • Lakrispulver fås kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger og i enkelte nettbutikker.

ENJOY!

Inspirasjon til disse kjeksene har jeg funnet i juleutgaven av Maison Mat&Vin, men jeg har gjort noen endringer. 

KALDHEVING AV GJÆRBAKST

$
0
0

Jeg får mange spørsmål om kaldheving av søt gjærdeig for tiden, og jeg tenkte derfor å dele noen tips om dette her på bloggen fremfor å svare hver enkelt som spør.

Lag deigen etter en av mine grunnoppskrifter, for eksempel lussekatter, julebrød eller kanelsnurrer, men:

  1. Bruk kald melk, rett fra kjøleskapet
  2. Reduser gjærmengden noe, til ca. 10-15 gram fersk gjær (eventuelt ca. 1/3 pose tørrgjær)
  3. La deigen heve (tildekket med plast/lokk) over natten i kjøleskapet eller i et kaldt rom (uten trekk)
  4. Neste morgen fjernes plasten/lokket slik at kulden slipper ut. La deretter deigen hvile 30-60 minutter i romtemperatur
  5. Form, etterhev og stek deigen på samme måte som du gjør etter ordinær heving

Kaldheving kan stort sett benyttes på all bakst med en relativt stor andel fint mel, som for eksempel pizzabunn og fine rundstykker. Ta gjerne også en titt på mine BAKETIPS hvor du kan lese mer om mine tips til vellykket gjærbakst.

Lykke til!

SAFTIG JULEBRØD (ELLER JULEKAKE, OM DU VIL)

$
0
0

En kjær favoritt i vår familie i advents- og juletiden er julebrød. Jeg må bake det i flere omganger før jul, for det «går unna som varmt hvetebrød» – ja, det er virkelig noe i det ordtaket! Vi nyter det i førjulstiden med smør og brunost på, og ikke minst er det et selvskrevent innslag på julens frokost- og lunsjbuffeter, og vår årlige juletrefest.

Sånn i all beskjedenhet kan jeg si at jeg lager det aller beste julebrødet selv – og det kan du også, hvis du følger denne oppskriften! Hemmeligheten bak luftige, saftige og smakfulle julebrød er nemlig å elte deigen i 10-15 minutter før du elter inn smøret – og ikke minst å la deigen få heve leeenge. Jeg har her benyttet Bremykt, som kan benyttes i all slags bakst, men som er spesielt godt egnet i gjærbakst. Bremykt består av kun naturlige ingredienser, nemlig meierismør og rapsolje, ingenting annet. Mens smøret (70%) gir den gode smaken, gjør den sunne rapsoljen (30%) at konsistensen blir mykere og dermed perfekt til å elte inn i gjærdeiger. Dessuten er Bremykt også smøremykt og enkelt å smøre på det ferdige julebrødet også!

Til 4 julebrød trenger du:

  • 1000 g hvetemel (ca.)
  • 6 dl melk (ca.)
  • 25 g gjær (eller 1/2 pose tørrgjær)
  • 150 g sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 1 egg
  • 150 g Bremykt, i terninger
  • 300 g rosiner
  • 1 egg, sammenvispet (til pensling)

Legg rosinene i varmt vann som så vidt dekker, og la dem trekke i ca. 15 minutter.

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Jeg bruker melk direkte fra kjøleskapet. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ytterligere 10 minutter. Hell vannet av rosinene, klem ut overskuddsvæsken og tilsett dem i deigen og elt dem inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen, men ikke så lenge at de blir most.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time. Dersom du ikke har tid til å la deigen heve så lenge kan du varme opp melken til ca. 20 grader før du tilsetter den i deigen.

Ha deigen på melet underlag og del den opp i fire like store emner og form til store boller. La dem hvile i ca. 15 minutter under et klede (kan sløyfes), form deretter julebrødene i ønsket fasong og legg dem på 2 bakepapirkledde bakebrett. La julebrødene etterheve under klede eller plast til nesten dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time. Pensle brødene med sammenvispet egg og skjær snitt i dem.

Stek julebrødene på nederste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, til brødene har fått fin farge og er gjennomstekte, og avgir en «hul» lyd når du banker forsiktig på undersiden. Følg med mot slutten av steketiden. Dersom du synes julebrødene ser ut til å bli litt for brune på toppen kan du legge et bakepapirark over brødene de siste minuttene.

Avkjøl julebrødene på rist, og nyyyt – med for eksempel Bremykt, brunost og en kopp med god te! Prøv det også til sylte og sild!

Oppbevar julebrødet i plast, da vil det holde seg saftig og godt i 2-3 dager.

TIPS

  • Dersom du ikke ønsker å bruke egg i oppskriften kan du sløyfe det. I deigen må du da tilsette noe mer melk for å erstatte egget, og du kan også benytte melk når du skal pensle brødene før steking.
  • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving her.
  • Julebrødene kan fint fryses. Pakk dem inn i en pose straks de er avkjølt og legg dem i fryseren. La baksten tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi det en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter.
  • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Se her (under «elting») hvordan du gjør det.

VELBEKOMME!

Dette innlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Fjordland, som står bak blant annet Bremykt.

BRINGEBÆRCOOKIES

$
0
0

Bruk kjøkkenmaskin (gjerne med k-spade) og rør smør og melis lyst og luftig. Tilsett egg og frøene fra vaniljestangen (eller ekte vaniljesukker), og rør til røren blir kremete. Sikt inn hvetemel, maisenna og bakepulver. La deigen hvile i minst en time i kjøleskapet.

Rull deigen til en pølse og del opp passende emner. Trill ut kuler og sett på bakepapirkledd bakebrett. Lag en fordypning (bruk gjerne undersiden av en litt rund måleskje) og ha litt bringebærsyltetøy på hver kjeks. Det er viktig at syltetøyet er ganske tykt, slik at det ikke flyter utover. Bruk gjerne sprøytepose, så blir syltetøyet enklere å fordele jevnt og pent omtrent midt på kjeksen.

Stekes midt i ovnen (over- og undervarme) ved 170 grader i 15-20 minutter, til kjeksene er lett gylne og syltetøyet har stivnet. Steketiden vil være avhengig av hvor store kjeksene dine er og stekeegenskapene til ovnen din. Pass derfor på mot slutten av steketiden, kjeksen skal være ganske lys. Avkjøl bringebærkjeksene på rist og oppbevar dem i kakeboks når de er helt avkjølte og tørre.

 

TIPS

  • Bruk gjerne annet syltetøy enn bringebær, men det er viktig at syltetøyet ikke er tyntflytende.

Oppskriften er tidligere publisert her, men får nå en liten makeover.

BRINGEBÆRCOOKIES
Bringebærkjeks er populære til barn i alle aldre. Dette var de første kjeksene Mathias fikk servert da han var liten, og jeg minnes enda hvordan han begynte å spise i midten og jobbet seg utover. Jeg pleier ofte å lage dem til jul, men de smaker godt året rundt!
Porsjonerca. 36 kjeks
Ingredienser

MARENGS MED MØRK SJOKOLADE OG MANDLER

$
0
0

Vepsebol - marengs med sjokolade og mandler

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket marengsen stiv. Bruk en kjøkkenmaskin med visper. Det er viktig at kjøkkenmaskinen er helt ren, for dersom det er fettrester eller smuss i bakebollen eller på vispene kan det hende at du ikke får pisket marengsen stiv.

Pisk eggehvitene uten å tilsette sukker til du får et hvitt og halvstivt skum. Tilsett vaniljesukkeret og halvparten av sukkeret litt etter litt, og fortsett å piske til blandingen blir enda litt stivere. Deretter tilsetter du resten av sukkeret, litt etter litt. Pisk videre til du har en glatt, skinnende, luftig og stiv marengs, etter ca. ytterligere 5 minutter. Vend de grovhakkede mandlene og sjokoladen forsiktig inn i marengsen med en slikkepott.

Finn frem to bakepapirkledde bakebrett. Ha marengsmassen i en sprøytepose (uten “tip”) og form små topper av ønsket størrelse, eller form topper ved hjelp av to teskjeer. Pass på at du ikke lager dem for store og pass på at du har omtrent lik størrelse på marengsen. Sett begge brettene i stekeovnen og stek i 15-20 minutter, til marengsen er ferdig. Følg med mot slutten, da steketiden vil variere etter stekeegenskapene til ovnen din, men ikke minst også hvor store marengs du har laget. Marengsen skal være tørr inni (men sjokoladen vil selvfølgelig være flytende). La kakene avkjøle helt på bakebrettet før du forsiktig flytter dem over på en rist. Jeg får ca. 40 marengs av denne oppskriften (antallet vil som sagt være avhengige av hvor store du lager marengstoppene).

Vepsebol - marengs med sjokolade og mandler

Oppbevar marengsen i tett og tørr boks. Marengs er holdbar i flere uker forutsatt at den var helt tørr da du la den i boksen.

Nytes med en god kaffe eller espresso.

Enjoy!

En variant av denne oppskriften er tidligere publisert her.

MARENGS MED MØRK SJOKOLADE OG MANDLER
Jeg er svak for marengs, mørk sjokolade og jeg er svak for mandler - og jeg er ekstra svak for disse herlighetene som også kalles "vepsebol". Dette er et av slagene vi alltid baker til jul, og det er ofte denne kakeboksen som blir tom først. Skjønner ikke det ... Kanskje kan det være fordi jeg av og til letter litt på lokket og fisker opp en herlighet sånn i forbifarten, når jeg likevel skal hente noe i matboden ved matverkstedet mitt? Og der er jeg jo titt og ofte... Det er enda noen igjen til julekvelden, men en skal ikke se bort ifra at jeg må lage en runde til hvis vi skal ha noen resten av jula. Prøv dem du også da vel!
Porsjoner40 stykker
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Sett stekeovnen på 175 grader varmluft. Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket marengsen stiv. Bruk en kjøkkenmaskin med visper. Det er viktig at kjøkkenmaskinen er helt ren, for dersom det er fettrester eller smuss i bakebollen eller på vispene kan det hende at du ikke får pisket marengsen stiv. Pisk eggehvitene uten å tilsette sukker til du får et hvitt og halvstivt skum. Tilsett vaniljesukkeret og halvparten av sukkeret litt etter litt, og fortsett å piske til blandingen blir enda litt stivere. Deretter tilsetter du resten av sukkeret, litt etter litt. Pisk videre til du har en glatt, skinnende, luftig og stiv marengs, etter ca. ytterligere 5 minutter. Vend de grovhakkede mandlene og sjokoladen forsiktig inn i marengsen med en slikkepott. Finn frem to bakepapirkledde bakebrett. Ha marengsmassen i en sprøytepose (uten "tip") og form små topper av ønsket størrelse, eller form topper ved hjelp av to teskjeer. Pass på at du ikke lager dem for store og pass på at du har omtrent lik størrelse på marengsen. Sett begge brettene i stekeovnen og stek i 15-20 minutter, til marengsen er ferdig. Følg med mot slutten, da steketiden vil variere etter stekeegenskapene til ovnen din, men ikke minst også hvor store marengs du har laget. Marengsen skal være tørr inni (men sjokoladen vil selvfølgelig være flytende). La kakene avkjøle helt på bakebrettet før du forsiktig flytter dem over på en rist. Jeg får ca. 40 marengs av denne oppskriften (antallet vil som sagt være avhengige av hvor store du lager marengstoppene).
  2. Oppbevar marengsen i tett og tørr boks. Marengs er holdbar i flere uker forutsatt at den var helt tørr da du la den i boksen. Nytes med en god kaffe eller espresso.
Notater

Enjoy!

En variant av denne oppskriften er tidligere publisert  her.

NØTTECOOKIES MED APPELSIN

$
0
0

Nøttecookies med appelsin

Ha smør og sukker i en bolle og rør det godt sammen til du har en jevn og litt kremete blanding. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med K-spade, hvis du har. Tilsett frøene fra vaniljestangen og kjør blandingen litt til. Vask appelsinen i lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet fint med et zesterjern eller lignende (kun det oransje) og ha det i bakebollen. Du kan gjerne benytte sitronskall istedet, hvis du heller foretrekker det.

Mal nøttene fint i en kjøkkenmaskin med kniver (eller lignende), og bland det sammen med hvetemel og bakepulver. Ha blandingen litt etter litt i smørblandingen, og kjør det i kjøkkenmaskinen til alt er godt blandet. Deigen er litt smulete, men skal likevel fint la seg forme til kuler (ca. 3 cm i diameter). Form ca. 20 kuler og fordel dem på 2 bakepapirkledd bakebrett. Press kulene delvis flate slik at de er i underkant av 1 cm høye.

Stekes ved 180 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i 12-14 minutter, til de er gylne under og har tatt litt farge i kantene. Følg med mot slutten av steketiden slik at du unngår at kjeksene blir brent. La dem hvile på bakebrettet i ca. 5 minutter, og løft dem deretter forsiktig over på en rist for avkjøling.

Gi kjeksene et lite melisdryss og nyt dem sammen med en god kopp kaffe eller te.

Dersom kjeksene oppbevares i tett boks så kan de holde seg i flere uker, sies det. Hjemme hos oss blir de uansett ikke så gamle, for plutselig er kakeboksen tom.

ENJOY!

NØTTECOOKIES MED APPELSIN
Kjeks er undervurdert, synes jeg! Kjapt og enkelt å lage, og de kan varieres etter smak og behag. Disse godbitene er smaksatt med hasselnøtter, appelsin og vaniljestang, en kjempegod match etter min smak. Oppskriften gir ca. 20 kjeks, men lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang.
Porsjoner20 kjeks
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Ha smør og sukker i en bolle og rør det godt sammen til du har en jevn og litt kremete blanding. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med K-spade, hvis du har. Tilsett frøene fra vaniljestangen og kjør blandingen litt til. Vask appelsinen i lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet fint med et zesterjern eller lignende (kun det oransje) og ha det i bakebollen. Du kan gjerne benytte sitronskall istedet, hvis du heller foretrekker det. Mal nøttene fint i en kjøkkenmaskin med kniver (eller lignende), og bland det sammen med hvetemel og bakepulver. Ha blandingen litt etter litt i smørblandingen, og kjør det i kjøkkenmaskinen til alt er godt blandet. Deigen er litt smulete, men skal likevel fint la seg forme til kuler (ca. 3 cm i diameter). Form ca. 20 kuler og fordel dem på 2 bakepapirkledd bakebrett. Press kulene delvis flate slik at de er i underkant av 1 cm høye. Stekes ved 180 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i 12-14 minutter, til de er gylne under og har tatt litt farge i kantene. Følg med mot slutten av steketiden slik at du unngår at kjeksene blir brent. La dem hvile på bakebrettet i ca. 5 minutter, og løft dem deretter forsiktig over på en rist for avkjøling.
  2. Gi kjeksene et lite melisdryss og nyt dem sammen med en god kopp kaffe eller te. Dersom kjeksene oppbevares i tett boks så kan de holde seg i flere uker, sies det. Hjemme hos oss blir de uansett ikke så gamle, for plutselig er kakeboksen tom.
Notater

ENJOY!

JULEKAKEFAVORITTER 2016

$
0
0

Julekakefavoritter 2016

Kalenderen viser ubønnhørlig 1. desember, noe som også er starten for mine juleforberedelser. Vel, jeg har tyvstartet litt for de fleste julegavene er snart i boks, men julebaksten begynner jeg sjelden med før i desember. Tradisjoner står høyt for meg i julen, og de fleste mattradisjonene mine ligger allerede her på bloggen etter snart 10 år som matblogger. I dette innlegget vil jeg derfor trekke frem noen av mine julekakefavoritter.

JULEBAKST er noe jeg virkelig koser meg med! Jeg baker som regel 4-5 slag, og flere av disse bakes i sosiale sammenhenger. PEPPERKAKER baker jeg for eksempel alltid sammen med barn, barnebarn og svigersønner, noe som er blitt en kjær familiehappening som avsluttes med risgrøt med mandel og spekemat helt til slutt. Vi blir stadig flere rundt bakebordet, og i år regner jeg med at familiens yngste, Max på 1 år, også gjør en innsats. Pepperkakeoppskriften er den samme gamle som jeg bakte sammen med min mamma for snart 100 år siden.

Pepperkaker

Pepperkakehuset er Mathias og min sin greie, og han gleder seg allerede veldig til vi skal sette i gang med årets hus. Planen var egentlig å publisere mal og bilder fra fjorårets pepperkakehus, men det ble det ikke noe av da hundene til min eldste datter spiste opp hele inngangspartiet natt til 1. juledag i fjor, før jeg fikk anledning til å fotografere det i dagslys. Da ble vi lei oss, Mathias og jeg. Kanskje vi får laget huset litt tidligere i år slik at det blir et pepperkakehus her på bloggen likevel?

En annen kjær tradisjon er at jeg baker KRUMKAKER sammen med min venninne Liv, noe vi har gjort i snart 30 år nå.

Krumkaker

Ellers er BISCOTTIBERLINERKRANSERSJOKOLADEHJERTER, SITRONKJEKS, SJOKOLADEPINNER, BRINGEBÆRHJERTER og SJOKOLADEMARENGS også kjære favoritter. SARAH BERNARD er en annen favoritt, som gjerne kan bakes allerede nå og oppbevares i fryseren. I løpet av desember kommer det også et par julekakeoppskrifter til, så du har noen nye godbiter å se frem til også.

Sjokoladehjerter

Mmmm, nå merker jeg at jeg begynner å glede meg skikkelig til de kommende ukene! Lykke til med juleforberedelsene til deg også, og husk at det skal være mest kos, så er dagene travle så er det bedre å velge ut noen få ting fremfor å sette i gang alt for mange prosjekter!

Hva er din julekakefavoritt?

ENJOY!

Følg meg gjerne også på facebook. Her vil jeg ha en “julekalender” hvor jeg trekker frem en julefavoritt fra arkivet hver dag frem til jul. 


BRINGEBÆRKJEKS

$
0
0

Bringebærkjeks

Ha smør og sukker i bakebollen, og kjør det 2-3 minutter i en kjøkkenmaskin (gjerne med K-spade) til du har en jevn blanding. Tilsett eggene og kjør maskinen litt til. Tilsett vaniljesukker, bakepulver og mesteparten av hvetemelet, og kjør det videre til du har en jevn og myk deig. Juster eventuelt med mer hvetemel dersom deigen er klissete. Kle deigen med plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 1 time, men gjerne over natten.

Bringebærkjeks

Del deigen i 2 biter, legg den ene tilbake i kjøleskapet og kjevle den andre ut til en tynn og jevn leiv. Stikk ut runde kaker med et glass eller lignende. Jeg har her benyttet et glass som er ca. 5 1/2 cm i diameter, men du kan selvsagt benytte pepperkakeformer istedet. På halvparten av kakene stikker du også ut et lite hjerte (eller noe annet) midt i. Gjør det samme med deigen du har i kjøleskapet (*se ellers tips nedenfor).

Bringebærkjeks

Legg kakene uten hull på et bakepapirkledd bakebrett. Ha tykt bringebærsyltetøy i en sprøytepose og sprøyt ca. 1/3 ts syltetøy midt på kakene, legg deretter kaken med «hull» oppå og klem forsiktig sammen skjøtene. Om ikke hele hjertet er fylt med syltetøy så gjør ikke det noe, for det vil flyte utover og fylle hele hjertet under stekingen.

Stek bringebærkjeksene midt i ovnen ved 190 grader (over- og undervarme) til de er gylne i kantene. Det tar ca. 8 minutter i min stekeovn, men følg med mot slutten av steketiden for ovner kan steke ulikt. Avkjøl bringebærkjeksene på rist.

Bringebærkjeks

Oppbevar de avkjølte bringebærkjeksene i tett kakeboks. De vil bli litt mykere etter hvert, og bør derfor nytes innen 1-2 uker.

TIPS

  • Du kan selvsagt benytte annet syltetøy enn bringebær, for eksempel blåbær, jordbær eller appelsinmarmelade. Det er viktig at syltetøyet er tykt slik at det ikke flyter utover og gjør kjeksene dine vasne.
  • Deigen kan bli vanskelig å jobbe med når den er varm, så oppbevar deigen kaldt når du ikke jobber med den. *Jeg pleier å legge «restdeigen» etter utkjevlingen i kjøleskapet noen minutter, før jeg kjevler den ut igjen, til det er tomt eller deigen er så «mettet» med mel at den ikke bør benyttes mer.
  • Deigen kan fint fryses. Den er holdbar 1-2 måneder i fryseboksen, forutsatt at du har pakket den godt inn i plast.
  • Disse kjeksene smaker godt året rundt. Lag dem for eksempel til barneselskapet og bruk former som jubilanten setter pris på. De vil garantert få ben å gå på!

Bringebærkjeks

LYKKE TIL MED JULEBAKSTEN!

BRINGEBÆRKJEKS
Jeg har sjelden sju slag til jul, men du finner alltid mørdeigskjeks med bringebær på kakefatet mitt. Enkle å lage, gode på smak - og en fryd for øyet. Reneste Kinderegget altså, men uendelig mye bedre! Prøv dem du også! 
Porsjoner45 kjeks
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Ha smør og sukker i bakebollen, og kjør det 2-3 minutter i en kjøkkenmaskin (gjerne med K-spade) til du har en jevn blanding. Tilsett eggene og kjør maskinen litt til. Tilsett vaniljesukker, bakepulver og mesteparten av hvetemelet, og kjør det videre til du har en jevn og myk deig. Juster eventuelt med mer hvetemel dersom deigen er klissete. Kle deigen med plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 1 time, men gjerne over natten.
  2. Del deigen i 2 biter, legg den ene tilbake i kjøleskapet og kjevle den andre ut til en tynn og jevn leiv. Stikk ut runde kaker med et glass eller lignende. Jeg har her benyttet et glass som er ca. 5 1/2 cm i diameter, men du kan selvsagt benytte pepperkakeformer istedet. På halvparten av kakene stikker du også ut et lite hjerte (eller noe annet) midt i. Gjør det samme med deigen du har i kjøleskapet (*se ellers tips nedenfor).
  3. Legg kakene uten hull på et bakepapirkledd bakebrett. Ha tykt bringebærsyltetøy i en sprøytepose og sprøyt ca. 1/3 ts syltetøy midt på kakene, legg deretter kaken med «hull» oppå og klem forsiktig sammen skjøtene. Om ikke hele hjertet er fylt med syltetøy så gjør ikke det noe, for det vil flyte utover og fylle hele hjertet under stekingen. Stek bringebærkjeksene midt i ovnen ved 190 grader (over- og undervarme) til de er gylne i kantene. Det tar ca. 8 minutter i min stekeovn, men følg med mot slutten av steketiden for ovner kan steke ulikt. Avkjøl bringebærkjeksene på rist.
  4. Oppbevar de avkjølte bringebærkjeksene i tett kakeboks. De vil bli litt mykere etter hvert, og bør derfor nytes innen 1-2 uker.
Notater

TIPS

  • Du kan selvsagt benytte annet syltetøy enn bringebær, for eksempel blåbær, jordbær eller appelsinmarmelade. Det er viktig at syltetøyet er tykt slik at det ikke flyter utover og gjør kjeksene dine vasne.
  • Deigen kan bli vanskelig å jobbe med når den er varm, så oppbevar deigen kaldt når du ikke jobber med den. *Jeg pleier å legge «restdeigen» etter utkjevlingen i kjøleskapet noen minutter, før jeg kjevler den ut igjen, til det er tomt eller deigen er så «mettet» med mel at den ikke bør benyttes mer.
  • Deigen kan fint fryses. Den er holdbar 1-2 måneder i fryseboksen, forutsatt at du har pakket den godt inn i plast.
  • Disse kjeksene smaker godt året rundt. Lag dem for eksempel til barneselskapet og bruk former som jubilanten setter pris på. De vil garantert få ben å gå på!

BISCOTTI MED SJOKOLADE OG TRANEBÆR

$
0
0

Rist mandlene forsiktig i en tørr stekepanne. Sett dem til avkjøling og hakk dem deretter grovt.

Skill eggene. Finn frem en vid bolle og rør sammen eggeplommer og sukker med en håndmikser eller lignende, til det er godt blandet. Ha eggehvitene i en annen bolle og visp dem stive sammen med saltet. Vend de stivpiskede eggehvitene forsiktig inn i eggeblandingen, litt av gangen. Tilsett mandler, sjokolade og tranebær og rør sammen. Bland sammen hvetemel og bakepulver, og rør mesteparten forsiktig inn i blandingen. Bruk gjerne en melsikt, slik at du unngår klumper i deigen. Tilsett eventuelt resten av melblandingen, og du skal nå ha en ganske fast deig.

Del deigen i 3 emner som du ruller til tykke pølser på 25-30 cm. Legg dem deretter på et bakepapirkledd bakebrett og form emnene slik at de blir ca. 2 cm høye og ca. 6 cm brede.

Biscotti med sjokolade og tranebær

Stek biscottipølsene midt i ovnen ved 175 grader (over- og undervarme) i 25-35 minutter, til de er gjennomstekte. Pass på mot slutten, slik at biscottiene ikke blir brent. Ta dem umiddelbart på et skjærebrett og skjær ca. 1 cm brede skiver og la dem avkjøles på en bakerist. (Alternativt kan du ettersteke dem noen minutter, men det er som regel ikke nødvendig.) Oppbevar biscottiene i tett boks eller  på glass.

Biscotti dyppes gjerne i litt espresso (eventuelt i kaffekoppen), eller som de også gjør i Italia – nytes til et glass Vin Santo.

Biscotti med sjokolade og tranebær

TIPS:

LYKKE TIL!

BISCOTTI MED SJOKOLADE OG TRANEBÆR
Biscotti er en mandelkjeks med italienske aner, og er en kjær favoritt hjemme hos oss. Biscotti kan varieres etter smak og sesong, og her på bloggen finner du flere ulike oppskrifter (se "tips"). Siden vi er midt i adventstiden har biscottiene fått en liten julevri, med tørkede tranebær og mørk sjokolade. Prøv dem du også!
Porsjonerca. 70 kjeks
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Rist mandlene forsiktig i en tørr stekepanne. Sett dem til avkjøling og hakk dem deretter grovt. Skill eggene. Finn frem en vid bolle og rør sammen eggeplommer og sukker med en håndmikser eller lignende, til det er godt blandet. Ha eggehvitene i en annen bolle og visp dem stive sammen med saltet. Vend de stivpiskede eggehvitene forsiktig inn i eggeblandingen, litt av gangen. Tilsett mandler, sjokolade og tranebær og rør sammen. Bland sammen hvetemel og bakepulver, og rør mesteparten forsiktig inn i blandingen. Bruk gjerne en melsikt, slik at du unngår klumper i deigen. Tilsett eventuelt resten av melblandingen, og du skal nå ha en ganske fast deig. Del deigen i 3 emner som du ruller til tykke pølser på 25-30 cm. Legg dem deretter på et bakepapirkledd bakebrett og form emnene slik at de blir ca. 2 cm høye og ca. 6 cm brede.
  2. Stek biscottipølsene midt i ovnen ved 175 grader (over- og undervarme) i 25-35 minutter, til de er gjennomstekte. Pass på mot slutten, slik at biscottiene ikke blir brent. Ta dem umiddelbart på et skjærebrett og skjær ca. 1 cm brede skiver og la dem avkjøles på en bakerist. (Alternativt kan du ettersteke dem noen minutter, men det er som regel ikke nødvendig.) Oppbevar biscottiene i tett boks eller på glass. Biscotti dyppes gjerne i litt espresso (eventuelt i kaffekoppen), eller som de også gjør i Italia – nytes til et glass Vin Santo.
  3. TIPS: Biscotti er holdbare i et par måneder, og er derfor ypperlig å gi bort som spiselig gave til matglade venner og familie. Sjekk også ut de andre biscottioppskriftene på bloggen, for eksempel biscotti med sitron, sjokoladebiscotti med appelsin, julebiscotti med tranebær og biscotti med sjokoladetrekk.
Notater

LYKKE TIL!

HAVREKJEKS MED LAKRIS OG SJOKOLADE

$
0
0

Havrekjeks med lakris og sjokolade

Hell vannet over havregrynene, og la det stå å trekke noen minutter. Visp smør og sukker hvitt i en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visper). Ha havregrynsblandingen sammen med hvetemel, lakris, bakepulver og salt, oppi smørblandingen, og elt det raskt sammen. Pakk deigen inn i litt plastfolie eller lignende og la den hvile i kjøleskapet i minst 1 time (gjerne over natten).

Del deigen i 3 biter, og kjevle hver del ut mellom to ark med bakepapir. Kjevle ut deigen til den er 3-5 mm høy, stikk ut kjeks med glass eller pepperkakeformer, og sett dem på bakepapirkledd bakebrett (oppskriften gir ca. 40 havrekjeks.) Sett bakebrettet i kjøleskapet i ca. 15 minutter, og stek deretter kjeksene ved 200 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) i 11-13 minutter, til kjeksene er gjennomstekte og gylne i kantene. Følg med mot slutten av steketiden.

Avkjøl kjeksene på rist. Smelt sjokoladen i vannbad eller i mikrobølgeovnen, og ha sjokoladen i en sprøytepose eller lignende. Klipp et lite hull i sprøyteposen og dekorer kjeksene. La sjokoladen stivne helt, og oppbevar kjeksene i tett kakeboks.

Havrekjeks med lakris og sjokolade

TIPS

  • Lakrispulver fås kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger og i enkelte nettbutikker.

ENJOY!

Inspirasjon til disse kjeksene har jeg funnet i juleutgaven av Maison Mat&Vin, men jeg har gjort noen endringer. 

HAVREKJEKS MED LAKRIS OG SJOKOLADE
Lag havrekjeks til jul! Disse er utrolig gode på smak, med et hint av lakris og sjokoladedekor. De er litt utfordrende å kjevle ut, men det glemmer du raskt når du setter tennene i disse herlighetene.
Porsjonerca. 40 kjeks
Ingredienser
HAVREKJEKS
SJOKOLADEDEKOR
Instruksjoner
  1. Hell vannet over havregrynene, og la det stå å trekke noen minutter. Visp smør og sukker hvitt i en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visper). Ha havregrynsblandingen sammen med hvetemel, lakris, bakepulver og salt, oppi smørblandingen, og elt det raskt sammen. Pakk deigen inn i litt plastfolie eller lignende og la den hvile i kjøleskapet i minst 1 time (gjerne over natten). Del deigen i 3 biter, og kjevle hver del ut mellom to ark med bakepapir. Kjevle ut deigen til den er 3-5 mm høy, stikk ut kjeks med glass eller pepperkakeformer, og sett dem på bakepapirkledd bakebrett (oppskriften gir ca. 40 havrekjeks.) Sett bakebrettet i kjøleskapet i ca. 15 minutter, og stek deretter kjeksene ved 200 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) i 11-13 minutter, til kjeksene er gjennomstekte og gylne i kantene. Følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl kjeksene på rist. Smelt sjokoladen i vannbad eller i mikrobølgeovnen, og ha sjokoladen i en sprøytepose eller lignende. Klipp et lite hull i sprøyteposen og dekorer kjeksene. La sjokoladen stivne helt, og oppbevar kjeksene i tett kakeboks.
  2. TIPS Lakrispulver fås kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger og i enkelte nettbutikker.
Notater

ENJOY!

Inspirasjon til disse kjeksene har jeg funnet i juleutgaven av Maison Mat&Vin, men jeg har gjort noen endringer.

KALDHEVING AV GJÆRBAKST

$
0
0

Jeg får mange spørsmål om kaldheving av søt gjærdeig for tiden, og jeg tenkte derfor å dele noen tips om dette her på bloggen fremfor å svare hver enkelt som spør.

Lag deigen etter en av mine grunnoppskrifter, for eksempel lussekatter, julebrød eller kanelsnurrer, men:

  1. Bruk kald melk, rett fra kjøleskapet
  2. Reduser gjærmengden noe, til ca. 10-15 gram fersk gjær (eventuelt ca. 1/3 pose tørrgjær)
  3. La deigen heve (tildekket med plast/lokk) over natten i kjøleskapet eller i et kaldt rom (uten trekk)
  4. Neste morgen fjernes plasten/lokket slik at kulden slipper ut. La deretter deigen hvile 30-60 minutter i romtemperatur
  5. Form, etterhev og stek deigen på samme måte som du gjør etter ordinær heving

Kaldheving kan stort sett benyttes på all bakst med en relativt stor andel fint mel, som for eksempel pizzabunn og fine rundstykker. Ta gjerne også en titt på mine BAKETIPS hvor du kan lese mer om mine tips til vellykket gjærbakst.

Lykke til!

SAFTIG JULEBRØD (ELLER JULEKAKE, OM DU VIL)

$
0
0

Legg rosinene i varmt vann som så vidt dekker, og la dem trekke i ca. 15 minutter.

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Jeg bruker melk direkte fra kjøleskapet. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ytterligere 10 minutter. Hell vannet av rosinene, klem ut overskuddsvæsken og tilsett dem i deigen og elt dem inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen, men ikke så lenge at de blir most.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time. Dersom du ikke har tid til å la deigen heve så lenge kan du varme opp melken til ca. 20 grader før du tilsetter den i deigen.

Ha deigen på melet underlag og del den opp i fire like store emner og form til store boller. La dem hvile i ca. 15 minutter under et klede (kan sløyfes), form deretter julebrødene i ønsket fasong og legg dem på 2 bakepapirkledde bakebrett. La julebrødene etterheve under klede eller plast til nesten dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time. Pensle brødene med sammenvispet egg og skjær snitt i dem.

Stek julebrødene på nederste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, til brødene har fått fin farge og er gjennomstekte, og avgir en “hul” lyd når du banker forsiktig på undersiden. Følg med mot slutten av steketiden. Dersom du synes julebrødene ser ut til å bli litt for brune på toppen kan du legge et bakepapirark over brødene de siste minuttene.

Avkjøl julebrødene på rist, og nyyyt – med for eksempel Bremykt, brunost og en kopp med god te! Prøv det også til sylte og sild!

Oppbevar julebrødet i plast, da vil det holde seg saftig og godt i 2-3 dager.

TIPS

  • Dersom du ikke ønsker å bruke egg i oppskriften kan du sløyfe det. I deigen må du da tilsette noe mer melk for å erstatte egget, og du kan også benytte melk når du skal pensle brødene før steking.
  • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving her.
  • Julebrødene kan fint fryses. Pakk dem inn i en pose straks de er avkjølt og legg dem i fryseren. La baksten tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi det en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter.
  • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Se her (under “elting”) hvordan du gjør det.

VELBEKOMME!

Dette innlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Fjordland, som står bak blant annet Bremykt.

SAFTIG JULEBRØD (ELLER JULEKAKE, OM DU VIL)
En kjær favoritt i vår familie i advents- og juletiden er julebrød. Jeg må bake det i flere omganger før jul, for det "går unna som varmt hvetebrød" - ja, det er virkelig noe i det ordtaket! Vi nyter det i førjulstiden med smør og brunost på, og ikke minst er det et selvskrevent innslag på julens frokost- og lunsjbuffeter, og vår årlige juletrefest. Sånn i all beskjedenhet kan jeg si at jeg lager det aller beste julebrødet selv - og det kan du også, hvis du følger denne oppskriften! Hemmeligheten bak luftige, saftige og smakfulle julebrød er nemlig å elte deigen i 10-15 minutter før du elter inn smøret – og ikke minst å la deigen få heve leeenge. Jeg har her benyttet Bremykt, som kan benyttes i all slags bakst, men som er spesielt godt egnet i gjærbakst. Bremykt består av kun naturlige ingredienser, nemlig meierismør og rapsolje, ingenting annet. Mens smøret (70%) gir den gode smaken, gjør den sunne rapsoljen (30%) at konsistensen blir mykere og dermed perfekt til å elte inn i gjærdeiger. Dessuten er Bremykt også smøremykt og enkelt å smøre på det ferdige julebrødet også!
Porsjoner4 julebrød
Ingredienser
Viewing all 86 articles
Browse latest View live